Bok: Flykten till Piteå – Alfhild Axelsons Historia, 2022

BOKEN om Alfhild Axelson kom till av en slump. Under rubriken “Släkthistorier” berättar jag bakgrunden till hur jag av en händelse kom över helt fantastiska brev och släkthistoria från slutet av 1800-talet. Allt sparat av Alfhild för att någon i framtiden kanske ville veta mer. Det här är också en del av min historia – en historia jag inte visste något om innan jag började nysta i några tragiska levnadsöden ingen i släkten velat tala om. Flykten till Piteå (bod.se)

UNDER FYRA DECENNIER var Alfhild Axelson en känd profil i sin älskade hemstad Piteå. Hon skrev hundratals tidningsartiklar om bygdens historia, om små och stora händelser och insändare om sådant som hon tyckte var viktigt för dagen – på ett tillgängligt och underhållande sätt.
I den här boken får vi följa Alfhild genom hela livet och i det arbete hon utförde för att bevara historiska dokument och bilder till eftervärlden. Alfhild föddes 1893, hennes föräldrar Alfred och Charlotte Lindberg hade 2 år tidigare flyttat till Piteå. Flera olyckor drabbade familjen och Alfhild växte upp i 2 fosterhem innan hon vid 11 års ålder återförenades med sin lillebror som var upptagen som fosterson hos Johan och Anna Axelson i handelshuset A. Lundberg & Co.
Alfhilds debutbok ”Med Piteå som medelpunkt” utkom 1946 och den blev mycket uppmärksammad. I den hade hon samlat intressanta och spektakulära tidningsartiklar från den första tidningen som gavs ut i Norrbotten och 60 år framåt.
Genom hela sitt liv skrev hon för nöjets skull, men också för att förmedla till andra det hon ville bevara av historiska händelser i Piteå. Hon ansåg själv, att hennes livsverk var hennes porträttfotografisamling och kampen för fotograferingen av Piteå stad innan gamla hus revs. Den här boken tar nu vid, genom att berätta om en viktig kvinna i Piteås historia.

Boken kan beställas hos alla bokhandlare eller direkt via Book on Demand. Några exemplar finns också att köpa hos Piteå Museum.