Norra Norrland sommar 2023

Efter mycket fixande och byggande i Piteå fanns inte tid för någon längre resa, MEN vi ville ändå åka längre norrut. Vi satte målet Jokkmokk och Gällivare, men uppgraderade till att besöka Kiruna, något vi verkligen inte ångrar.

Första natten sov vi på Laxhede camping söder om Jokkmokk, en riktig naturcamping nära Laxhede kraftverk. ( Det vimlar av vattenkraftverk runt Jokkmokk och Gällivare).

Klicka på bilderna

JOKKMOKK
I Voullerim strax utanför Jokkmokk finns något ovanligt där vägen går under omgivande vatten, kallad spegeldammen. Vi vågade inte köra den, mest pga inte säkert vi skulle kunna vända husbilen på andra sidan.

Strax söder om Jokkmokk passerade vi Polcirkeln. Lärde oss att den flyttas långsamt pga jordklotet tiltar långsamt. Den tiltar fram och tillbaks på 41000 år.

KIRUNA

Vi fortsatte upp mot Kiruna, passerade ett antal stora vattenkraftverk mellan Jokkmokk och Gällivare, imponerande. Ju mer vi närmade oss Kiruna desto fler olika gruvor passerade vi.
Kiruna var jättekul och imponerande att besöka.

Nytt centrum

Då Kiruna har flyttats för att kunna fortsätta bryta järnmalm har det byggts ett nytt centrum, torde vara Europas nyaste och finaste. Och LKAB betalar allt.

Kyrkan

Imponerande och annorlunda kyrka som byggdes i början av 1900-talet, LKAB betalade. Kyrkan kommer att flyttas 2025 men kräver en hel del förberedelser. Den är 40 x 40 meter så vägar behöver breddas och säkert ett antal byggnader också.